Brukar du känna dig stum i benen och muskulärt trött innan det centrala systemet, d.v.s. hjärta/lungor, hinner tröttas ut? Det är vanligt förekommande och kan bero på något som kallas “exercise induced arterial hypoxemia” (EIAH). Erik dyker ner i vad detta beror på och vad man kan göra år det.
Pettssons favoritintervaller
Den nordiska vintern är lång, tuff och mörk. Här tipsar vårt senaste tränartillskott, Petter Mattsson, om sina favorit intervallpass. Klimatet kan vi inte påverka värst mycket men vi kan se till att träningspassen är inspirerande och utvecklande för att hjälpa oss genom vintern. Här kommer tre av mina go-to intervallpass för en lyckad övervintring. Orkar ni läsa till slut hittar ni vinterbonus hur ni kan lura cyklistkroppen lite extra!
Utvecklingen inom uthållighetsidrott de senaste och kommande 10-15 åren
Vid kunskapsdelningen, som vi regelbundet genomför, mellan våra tränare rivstartade vi hösten genom att Erik, Fredrik och Peter diskuterade artikeln "The Evolution of World-Class Endurance Training: The Scientist’s View on Current and Future Trends".
AI inom idrott
I samband med vår senaste kunskapsdelning mellan oss tränare på Toppfysik diskuterade vi artikeln “Strengths, weaknesses, opportunities, and threats associated with the application of artificial intelligence in connection with sport research, coaching, and optimization of athletic performance: a brief SWOT analysis” där bl a svenske idrottsforskaren H-C Holmberg är en av medförfattarna.
Kunskapsdelning för alla
Podcaster med Erik
Att genomföra tester hemma - del 3
Efter critical power testet, som är ett test man upprepar 2-4 gånger per år och kräver ett par dagar för att ta sig igenom, gick jag igenom Träningtillståndstestet. Ett test som man gärna upprepar var 2-4 vecka och som endast kräver 16:30 minuter av din dag och visar ditt träningstillstånd där och då. Vi går vidare till ett tredje, ännu kortare och mentalt enklare testupplägg.
Att genomföra tester hemma - del 2
Att genomföra tester hemma - del 1
Det är i början av november och nu i dagarna börjar vinterträningen/grundträningen dra igång för de flesta cyklister. Något som är vanligt för många är att göra någon form av test, för att få ett avstamp på träningen och att få se sitt utgångsläge inför vintern. I kommande inläggsserie kommer vi gå igenom vilka tester som är vanliga och ovanliga, vilka som är lätta och nödvändiga och vilka som är krångliga och inte lika nödvändiga för cyklister och andra konditionsidrottare att genomföra.
Träna efter Critical Power?
I det här inlägget går Erik Åkesson igenom vad critical power (CP) är, hur man mäter den och sedan hur han använt CP för att styra sin egen träning. Enkelt uttryckt är CP den högsta arbetsintensiteten (effektutvecklingen) där kroppen klarar att hålla någon form av jämvikt och därmed arbeta under en längre stund, normalt sett 20-40 min. När man testar sin CP får man även ett mått på sin totala anaeroba kapacitet (W’), d.v.s. hur mycket energi man kan spendera över CP.
Mål 2024?
Målsättning är den process där man reflekterar över, utvärderar och slutligen bestämmer sina mål. Att sätta mål lägger grunden för hela ditt idrottande och ger riktning, motivation och ett syfte. Här delar vi en intervju i två delar med Fredrik och går vi igenom några grunder för hur du kan tänka kring dina mål.
EIAH - vad är det och hur påverkar det min prestation?
Exercise-induced arterial hypoxemia (EIAH) är ett tillstånd som drabbar ungefär 50% av vältränade idrottare som har stora hjärtmuskler. Det är viktigt att nämna att det är vid havsnivå, då barometriskt tryck kan påverka utvecklingen av EIAH något. Detta är dock bara en uppskattning och det kan alltså vara betydligt fler, eller betydligt färre. Det är något som jag verkar ha och där delar jag med mig om hur jag gripit mig an detta med gott resultat.
Äter du för nyttigt?
Har du någonsin undrat över hur din kropp reagerar på intensiv träning på cellnivå? Vi vill med det här inlägget öka förståelsen för hur oxidativ stress påverkar anpassningarna vid uthållighetsträning för cyklister. Låt oss dyka ner i en nyligen publicerad studie som belyser detta ämne.
Musik för återhämtning
Sista veckorna inför Cykelvasan
Träning med pollenallergi
Nya och dyra cyklar, är de bättre och roligare?
Det är många som går i tankarna på att köpa en ny cykel till nästa säsong. Är nyare och dyrare alltid bättre? Svaret är både ja och nej. Carnegie Private Bankings kundtidning "Insikt" gjorde ett reportage på ämnet under sommaren och ställde bl.a. några frågor till Fredrik. Här utvecklar han även detta ytterligare i ett större perspektiv.