Bli en bättre cyklist utan att cykla

Hösten är en bra tid för funderande, experimenterande och planerande, så att du har koll på läget och dina ankor i rad när säsongen börjar närma sig i vår. Här listar vi några saker du kan göra för att bli en bättre cyklist, utan att ha en cykel mellan benen.

Utrustning

Det är märkligt ofta man hör cyklister stå och prata efter säsongens första lopp och då säga att "de bara kört på sin nya cykel någon dryg vecka". Detta kan förstås vara oundvikligt p.g.a. sena leveranser, men försök i möjligaste mån se till att du har nästa års utrustning klar på ”rätt” sida nyår. Det här är särskilt viktigt när det gäller den utrustning som har kontakt med din kropp, t.ex. sadel, skor, hjälm, pedaler, vevarmar, styre etc. Beställ nya grejer i god tid!

Många funderar på positionen på sin cykeln och om den verkligen är optimal. En bra devis är "if it ain't broken, don't fix it", alltså pilla inte med sittställning eller geometri om ingenting känns fel. Vill du däremot göra förändringar, är hösten en bra tid att prova ut detta ordentligt. Ta dig exempelvis en funderare om du verkligen har rätt bredd på styret, om klossarna ska vara justerade i den vinkeln du har eller som du ska ha sadeln sådär långt framskjuten. Sittställningsanalys, eller bike fitting, är ett invecklat detektivarbete med mängder av paramterar. Vill du inte lägga oceaner av tid på detta, är det klokt att anlita en expert. Vi samarbetar med LIVI-laboratoriet vid Högskolan Dalarna när det gäller bikefit.

När rensade du förresten i cykelförrådet senast? I samband med att du ser över din utrustning kan det även vara bra att se över vad du egentligen har i alla de där ”bra att ha”-lådorna som står i förrådet. Släng eller sälj alla gamla däck från 90-talet, halvutslitna klossar till pedalerna och nästan tomma flaskor med kedjeolja. Att ha ordning bland sin utrustning gör ofta cyklingen lättare och roligare, eftersom man slipper strul i samband med träning eller ännu värre att man glömt bort att den där sadelstolpen monterades av p.g.a. att den fått en smäll och skulle undersökas för sprickbildningar.

Träning

Under hösten, när sista loppet är avklarat, är det alltid en god idé att sätta sig ner en stund och fundera på vad som gick bra och dåligt under året. Vad kan göras bättre inför nästa cykelsäsong? Ofta kan det vara bättre och mer tidseffektivt att sätta sig ner en timme eller två och göra en rejäl säsongsutvärdering än att gå och småfundera. Annars är risken stor att blir ett virrvarr av alla idéer under vintern, vilket kostar mental energi och som man oftast inte får någon struktur på. Vill du ha hjälp med den här processen kan vi vara ett bollplank, som både ser saker ur ett annat perspektiv och har stor erfarenhet.

När du är klar med din säsongsutvärdering är det klokt att göra en träningsplan för vintern. Det behöver inte vara skriftligt, bara man ägnar det en tanke. Att ”bara cykla” räcker sällan om man vill ställa av polarna och leder ofta till att träningen blir slentrianmässigt och trist. Å andra sidan finns det så våldsamt mycket olika typer av intervaller, träningsformer och träningsutrustning att man ju knappast hinner ägna sig åt allt. Försök komma på vad du tycker är roligast och som du tror kommer att utveckla just dig mest i din cykling. Plocka sedan ”russinen ur kakan” och satsa på ett fåtal pass som funkar bäst för dig och din livssituation. Vill du ha hjälp med din träningsplanering, men inte ha en tränare på heltid, så kan vi hjälpa till både med rådgivning och personligt utformade träningsprogram.