Vid kunskapsdelningen, som vi regelbundet genomför, mellan våra tränare rivstartade vi hösten genom att Erik, Fredrik och Peter diskuterade artikeln "The Evolution of World-Class Endurance Training: The Scientist’s View on Current and Future Trends". Den summerar vad ett stort antal forskare inom uthållighetsidrott anser främst har påverkat prestationsutvecklingen senaste 10-15 åren och vad de tror kommer stå för den största delen av förbättringen kommande 10-15 åren.
Se video från samtalet, där vi diskuterar följande rubriker ur artikeln:
Better Understanding of Sport-Specific Demands
Improved Competition Execution
Larger, More Specific, and More Precise Training Loads
Improved Training Quality
A More Professional and Healthier Lifestyle
Future Trends in Endurance Training
Med en så välskriven och heltäckande artikel blev det vår längsta diskussion hittills (37 minuter). Några guldkorn som är extra viktiga att lyfta är att hela idrottsrörelsen blivit bättre på att värna om idrottares hälsa på olika sätt. Exempelvis att man är uppmärksam på signaler kring skador, ätstörningar och psykisk ohälsa och har resurser för att förebygga och hantera detta. Ser man bara på träningen i sig är vi bättre på att hitta “sweet spot” gällande balansen mellan belastning och återhämtning. Här är exempelvis verktyg som träningstillståndstestet helt avgörande för att klara denna balansakt.
När vi blickar framåt ser vi att en stor del av monitorering av idrottaren samt dokumentering och planering av träningen kommer att skötas av olika typer av AI, eftersom det blir större och större datamängd, som är omöjlig för en mänsklig tränare att bearbeta. Mycket av det här är i dagsläget ganska tidskrävande och delvis okvalificerat tränarjobb och när en AI tar över frigörs en massa tid som vi tränare istället kan lägga på hantverket eller mänsklig kontakt, vilket vi exempelvis gör genom våra tjänster personliga pass och bollplank.
Vi tror även att tester blir mer och mer fältbaserade, särskiljer olika förmågor tydligt och ännu bättre på att individualisera träningen jämfört med många traditionella tester. Här är s.k. critical power tester ett tydligt exempel, men vi ser framför oss att vi kommer kunna dyka ner ännu djupare i prestationsförmåga och fysiologi kommande decennier.