Vill du veta hur mycket muskler, fett, ben och annan vävnad du består av?

I samarbete med Dala Sports Academy kan vi erbjuda mätning av din kroppssammansättning med hjälp en en s.k. DXA. Det finns två varianter av undersökningen, helkroppsmätning och helkroppsmätning med bentäthetsanalys.

iDXA-1

Vad innebär en DXA-undersökning?

DXA står för Dual-energy x-ray absorptiometry och är alltså en form av lågstrålande röntgenmätning. I och med att kroppen består av olika typer av vävnader absorberas röntgenstrålarna på olika sätt när de går igenom kroppen, vilket ger en bild av hur stor del av olika vävnadstyper du har. Vi kan alltså, beroende på vilken undersökning du valt, utläsa din bentäthet alternativt hur din kroppssammansättning ser ut, dvs. hur stor andel muskelmassa och hur stor fettprocent du har samt var på kroppen den är placerad. Viktigt att veta är att strålningen du utsätts för vid undersökningen minimal och motsvarar mindre än en dags bakgrundsstrålning och ca 100 gånger mindre strålning än en lungröntgen.

iDXA-2

Hur går undersökningen till?

När du anländer kommer du att få fylla i en hälsodeklaration och ett samtycke till lagring av testresultatet. Därefter väger och mäter vi dig. Själva undersökningen består i att du ligger helt still på ett undersökningsbord medan en scanner passerar över dig från huvud till fötter. Undersökningen är helt smärtfri och hela besöket beräknas ta totalt ca 30 minuter.

Syften med DXA-mätning

Helkroppsmätning:

  • Utvärdera träningens påverkan på kroppssammansättning
  • Utvärdera kostens påverkan på kroppssammansättning
  • Utvärdera muskelmassa vid rehabilitering

Bentäthetsanalys:

  • Utvärdera kostens påverkan på bentäthet och skelett
  • Utvärdering av misstänkt eller konstaterad stressfraktur
  • Utvärdera medicinering som påverkar bentäthet och skelett
  • Utvärdera sjukdom som påverkar bentäthet och skelett

Tider och bokning

Boka genom att skicka e-post till info@toppfysik.nu där du anger namn, telefonnummer, om du vill genomföra undersökningen någon specifik dag och om för- eller eftermiddag passar dig bäst. När du genomfört beställningen hör vi av oss om tider inom 3 dagar.

Priser

1495kr för helkroppsmätning
1795kr för helkroppsmätning med bentäthetsanalys

Betalning sker via faktura efter genomförd undersökning.